Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltfritt sparar miljarder

Annons

Vägverkets huvudargument för saltanvändning är, att antalet dödade och svårt skadade i trafiken skulle öka med 60 personer, om man inte använde tömedel. Den gångna vintern bevisar dock som väntat, att detta påstående inte har någon förankring i verkligheten, utan är totalt gripet ur luften!

Eftersom den ihållande kylan effektivt hindrat Vägverket från att använda salt, så är det nu möjligt att studera effekterna av en saltfri vinterväghållning i stor skala. Trots ett besvärligt väder med mycket snö, snörök och trafikanternas ovana vid riktigt vinterväglag, så har avsaknaden av salt inte på något sätt inneburit fler dödade i trafiken.

Det är ett resultat som talar för sig självt och borde rimligen vara en tankeställare för Vägverkets ansvariga. Detta visar också att Vägverkets huvudargument för att legitimera vägsaltanvändningen är en lögn och det egentliga motivet är, att det är den billigaste metoden – för Vägverket.

Vi trafikanter däremot får bära kostnaderna, när våra bilar fördärvas av rost- och elektronikskador. Dessa har beräknats till cirka sex miljarder årligen och till detta kommer kostnader för rengöring och tvätt på ytterligare 10-tals miljarder! Faktum är att vinterns saltfria vägar, medfört att vi bilister har sparat massor av pengar.

www.nordiq.net/ saltupproret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons