Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj sprit hos tillverkaren

Under 2010 ska regeringen presentera en ny alkohollag, och då ta ställning till om gårdsförsäljning av alkohol kan bli tillåtet.

Annons

Gårdsförsäljning kan innebära ökade möjligheter för småskaliga alkoholproducenter att ta emot besökare som får lära sig om tillverkningens olika processer, provsmaka och då köpa med sig gårdens egenproducerade öl eller vin som en del i upplevelsen.

Vid mitt besök hos Jan-Anders och Bengt-Jonny på Örtagård Öst i Öster Övsjö, Kälarne, noterade jag att 70 procent av deras produkter exporteras till Danmark. Den enskilda satsning som de prioriterar högst för att öka företagets tillväxt är att få möjlighet att sälja sitt egenproducerade rabarbervin i sin gårdsbutik.

Turism är en växande och utvecklingsbar näring i vårt län. Jämtlands län har profilerat sig som ett hälsolän med god mat, vackra miljöer och spännande upplevelser. Vi har många välrenommerade mathantverkare och prisbelönade dryckestillverkare.

Måltiden är en kombination av mat och dryck. Gårdsförsäljning av lokalt framställda alkoholdrycker rimmar väl med den ambition regeringen har att göra Sverige till det främsta matlandet i Europa. Att öppna för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är angeläget för att skapa fler företag, fler jobb och därmed tillväxt på landsbygden.

Självklart är det viktigt med en fortsatt restriktiv alkohollagstiftning och att slå vakt om Systembolagets monopol men Finland kan kombinera sitt alkoholmonopol med gårdsförsäljning och då kan även Sverige göra det.

Centern har vid partistämman i Örebro tydligt deklarerat att man driver på för en lagändring. Nu är det dags att övriga partier bekänner färg: Är de beredda att backa upp en angelägen småföretagar- och landsbygdsfråga?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons