Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Salamaten” – ett sorgligt ämne

Annons

Vi i PRO Frostviken har tidigare protesterat mot den så kallade ”Salamaten”.

Man frågar sig varför priset på portionema inte är detsamma inom hela kommunen. Varför görs denna prisskillnad?

Enligt uppgift subventioneras maten till Gäddede med 18 kronor och det betyder att för maten till en person så betalar hemtjänsten i Frostviken 6570 kronor på ett år. Samhall sköter distributionen och får 85 kronor milen, vilket innebär, 28 mil gånger 85 kronor = 2 380 kronor i veckan eller 123 760 kronor per år. Detta dras från hemtjänsten, vars budget bör användas bättre.

En annan sak att ta hänsyn till är miljöaspekten. Tas maten från Forsgårdens kök är det nära till brukarna, gångavstånd på 50–100 m till de flesta, som för närvarande endast är ca fem stycken, och hemtjänstens personal besöker brukaren ändå, och hjälper till med bland annat handling.

Blir brukaren sjuk måste någon komma och frysa ner maten och i övrigt så är det ofta hemtjänstens personal som även får värma densamma, så vi undrar om det finns någon besparing inbakad i detta system.

Man kan också fråga sig om den gas som sprutas in i matpaketen är så bra att få i sig.

Mycket finns att säga om detta sorgliga ämne, man behöver bara läsa på ”nätet” för att förstå att många människor protesterar och ifrågasätter denna hantering av de äldres mat.

Nu kräver vi i Frostvikens PRO att när nästa upphandling ska ske, så vill vi vara delaktiga, och få höra alla argument om varför detta tillvägagångssätt tillämpas.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons