Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vindpengarna fördelas

Annons

Det berättas att 170 hushåll från 70 byar i tre kommuner har gått samman för att få gratis el från planerade vindkraftverken i deras område. Grundtanken att befintliga naturresurser ska komma lokalbefolkningen tillgodo är riktig.

Att begränsa detta till de få som bor i omedelbar närhet försvagar dock deras förhandlingsposition gentemot storföretagen som exploaterar naturtillgångarna, SCA och Norsk Statskraft.

När vattenkraftsutvinning etablerades slöt kommunerna ofördelaktiga avtal med kraftbolagen. Nu i efterhand förs en fruktlös kamp för att göra avtalen mera rättvisa.

Felen som gjordes då och som håller på att upprepas nu var att man endast fick ersättning för påvisbara skador, det vill säga det blev ett nollspel för kommunerna och vinsten tillföll bolagen.

Avtalen för utnyttjandet av vindkraften måste slutas på affärsmässiga grunder, det vill säga kommunerna ska förhandla sig fram till så fördelaktiga villkor som möjligt.

Vinsten ska i möjligaste mån komma alla kommuninvånarna tillgodo i form av förbättrat infrastruktur och lägre kommunalskatt. Detta är ett gemensamt intresse för alla kommuner där vindkraftverk planeras. Vattenkraftskommunerna har bildat en gemensam intresseförening, låt detta vara en förebild. Vattenkraftskommunerna måste rätta till orättvisorna i efterhand. Vindkraftskommunerna har fortfarande möjlighet att ta tillvara kommuninvånarnas långsiktiga intressen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons