Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir vår region slagkraftig

Annons

Ursäkta! Men får en amatör flika in en lite annorlunda åsikt och en begäran att våra folkvalda inte ska hasta fram något beslut i regionfrågan? Tänk på att vi inte har några friare – det är de jämtländska politikerna som flörtar runt för att få en partner.

Mitt förslag bygger på att vi jämtar och härjedalingar vill vara damer och herrar i vårt eget hus.

I stället för att bjuda ut oss i syfte att nå stordriftsfördelar kan vi effektivisera alla delar inom länets förvaltning. Varför ska ett så pass, till folkmängden, litet län administreras av åtta kommuner, ett landsting och en länsstyrelse? Om vi slår ihop dessa tio förvaltningsenheter till en enda administration så har vi faktiskt skapat vår nya status och bildat en slagkraftig Region Jämtland.

Det är klart att en mängd politiker och byråkrater som i dag är försörjda i de tio förvaltningarna blir trampade på tårna och kommer att motarbeta en så’n här radikal effektivisering. Flera kommer att hävda att demokratin kommer i fara – men handen på hjärtat. Hänger verkligen demokratin ihop med att avlöna så många kommunal- och landstingsråd som möjligt?

Även vår nya landshövding kommer att bli ledsen. Ett ämbete med rötter i 1600-talet platsar inte i vårt moderna regionstyre så Britt Bohlin får vackert återvända till ”mamma Mona”. Chefen för den hårt slimmade regionorganisationen blir knappast en politiker, någon kejsare utan kläder göre sig inte besvär – här ska tillsätts den kvinna eller man som uppvisar det ”vassaste” meriterna   för att leda och omvandla denna region från befolkningsminskning till ökad attraktionskraft och inflyttning.

J Om vi slår ihop våra tio förvaltningsenheter till en enda administration så har vi bildat en slagkraftig Region Jämtland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons