Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör inte läkarvillan i Strömsund

Läser att gamla läkarvillan intill före detta Realskolan i Strömsund är ute till försäljning.

Annons

Jag beklagar detta av hela mitt hjärta. På nytt ska man tafsa på tätortens byggnadshistoria. Den största skadegörelsen gjordes på 60-talet, då Storgatan utraderades. Jag sökte även då stöd för husens bevarande, men förlorade den kampen. J. M. Anderzon med flera var för starka. I dag ångrar man allt rivningsraseri.

Grythyttan, som är en kopia av Strömsund, är ett exempel på ett lyckat bevarande som borde ha lett till efterföljd i Strömsund. Nu angriper man läkarvillan. Den var vår första läkarbostad under 1800- talet och bör bevaras, även om man just nu inte har användning för den. Varken kulturnämnden, om det finns en sådan, eller Ströms hembygdsförening, har givits möjligheter till yttrande.

Under 80- talet upprättades en bevarandeplan för läkarvillan. Vart har den tagit vägen? Var finns de bevarandetankar för tätortens äldre bebyggelse i övrigt eller rensar man urskiljningslöst?

Turister som kommer till hembygdsgården undrar varför tätorten ser ut som den gör. Jag föreslår att kommunstyrelsen i första hand bevarar byggnaden på plats, i andra hand överlämnar den till hembygdsföreningen, men anslår samtidigt medel till byggnadens bevarande. Så fattig kan inte kommunen bli att det inte finns utrymme för kulturella insatser.

Sten Sundquist,

Hembygdsföreningens

före detta ordförande

J Var finns de bevarande-tankar för den äldre bebyggelsen som upprättades under 80-talet. Turister undrar varför tätorten ser ut som den gör.

sten sundquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons