Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökning en dyr ovana för samhället

/

Förslaget i Bergs kommun om rökfritt på jobbet väcker känslor. Jag ska inte ”mata” läsarna med siffror, men flera hundratusen personer i Sverige lider av sjukdomen KOL, nästan alltid som en följd av rökning.

Annons

KOL innebär i korthet allt svagare lungfunktion och i slutändan förutom ett stort personligt lidande, också stora ekonomiska kostnader för sjukvården som vida överstiger den tobaksskatt man betalat in under sitt liv. I dessa besparingstider: Lek med tanken att om vi inte hade haft alkohol- och tobaksbruket i vårt land, så hade vi haft betydligt lägre kostnader för sjukvården, mindre personligt lidande, minskade kostnader för arbetsgivarna, då rökarna har fler sjukdagar än icke-rökarna och så vidare.

Dessa ekonomiska besparingar i sjukvården kunde kommit äldrevården tillgodo för att ta ett exempel, så att de gamla kunde fått en förbättrad livskvalitet, och kanske kunnat komma ut mer under den varma årstiden och vidare personalstyrkan som kunde ha ökats.

Nu ska ju ingen tvingas sluta med tobak, men det faktum att tobak förkortar en människas livslängd borde väcka till eftertanke.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons