Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv upp äldrebeslutet!

År 2006 ändrade vård- och omsorgsnämnden bestämmelserna i äldreomsorgen. Arbetet beskrevs i tidningen ”100 % Östersund” som ”en stor förändring i det tysta”. Bristande, näst intill obefintlig information gick ut till de berörda.

Annons

Ändringarna innebär bland annat att hjälp med inköp och tvätt betecknas som service-tjänst. 170 kr per påbörjad timme. Utförs av personal vid Östersunds städ. Detta för att den vårdtagande ”ska få större inflytande över sin vardag”. Citat ur Broschyr 2006-10-06 att utdelas endast till vårdtagare.

I ett påkostat utskick intervjuas en mycket nöjd äldre herre. Det nya systemet tycks där vara populärt. Radio Jämtland ger en intervju med en äldre dam med helt motsatt uppfattning. Man uppmanas i utskicket att ringa för att få en broschyr hemskickad, vilket visar sig vara helt felaktigt.

Vi skriver nu 2009. Dags för nämnden att göra ett nytt arbete i det tysta. Ompröva då beslut, som innebär att ni flyttat hemtjänstuppgifter till att bli servicetjänster att betalas av vårdtagare med 170 kr per påbörjad timme. Ert beslut innebär inget val för oss. Vårdtagare bör ha rätt att välja personal till det arbete man betalar för.

Tvätthanteringen är en känslig fråga för äldre personer och bör visas större respekt av er vid beslutsfattandet. Detta har såväl hemtjänstpersonal som vårdtagare rätt att förvänta sig av er med tanke på hur ni hanterade beslut och information 2006.

Gör en pudel! Det har tillämpats på riksnivå och borde så kunna göras även av en förtroendevald nämnd i Östersund. Det ger – oavsett skäl – välbehövlig bonus till förtroendekapitalet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons