Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärernas skatt

En forskare vid Stockholms universitet har för PRO:s räkning gått igenom beskattningen av pensionärer och yrkesverksamma i 18 länder.

Annons

Det har då visat sig att Sverige är det enda landet som beskattar pensionärer hårdare än yrkesverksamma. I de flesta länderna betalar i stället pensionärerna lägre skatt än yrkesverksamma.

Exempel ges på vad en pensionär jämförelsevis betalar i skatt i respektive land:

Australien 10 procent lägre, Danmark 7 procent lägre, Finland 1 procent lägre, Frankrike 13 procent lägre, Nederländerna 15 procent lägre, Norge 6 procent lägre och Tyskland 18 procent lägre.

Källa: Tidningen PRO pensionären nr 1, 2010, sidan 24.

Det känns bra att få del av dessa konkreta uppgifter, som motvikt till det mer eller mindre svamliga prat, ägnat att kamouflera sanningen, som regeringens ansvariga på området serverar pensionärerna i massmedia. Valet närmar sig och plötsligt får vi nu upprepade gånger höra hur regeringen tänker sig skattesänkningar för pensionärerna ... under den kommande mandatperioden ... om samhällsekonomin tillåter det.

Visst, under galgen, med nya löften om guld och gröna skogar, ska pensionärerna lockas/luras att ge stöd för fortsatt regeringsinnehav. Det är snudd på kränkning...

Humanist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons