Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna delas in i ett a-lag och ett b-lag

Är det rimligt att ha ett a-lag och ett b-lag bland pensionärer, den del av pensionen som staten står för?

Annons

Gör ett nytt system där alla som arbetat minst 30 år får lika pension oavsett om man är född på 30-talet eller 40-talet.

Vi har Socialdemokraterna att tacka för att pengarna tog slut i AP-fonderna, som var fulla av pengar i mitten på 60-talet och mer pengar skulle komma in. Men sossarna började att ta pengar till statens utgifter redan i mitten på 60-talet.

Man tog pengar ur fjärde AP-fonden till Ölandsbron, några hundra miljarder. Sedan tog man ur pensions‑ fonderna för att täcka förluster i statens egna företag. SJ gick med förlust varje år på 60-talet. Likaså Televerket och Vattenfall, på grund av ineffektivt arbete och löneförmåner till alla anställda, som till exempel fria tågresor, fri läkar- och tandvård samt överbemanning av dessa företag.

Hade det varit ett privat företag hade ingen gått in med pengar för att rädda det som var misskött, istället hade det blivit nya ägare.

Sedan kom AMS som slukade många miljarder ur AP-fonderna med sina konstgjorda arbeten för dåtidens arbetslösa. Arbeten som inte gav några fasta jobb. Dessutom alla AMS-omskolningar. Det fungerade som levebröd åt vissa, som gick en omskolning om året i kanske fem till sex års tid. Med facit i handen förstår man varför våra framtida pensionspengar tagit slut, men det ska gälla alla och inte bara de som är födda efter 1938.

Gösta Westerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons