Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt i psykiatrin

En överläkare på psykiatriska länsakuten får 11 000 kr för att vara jour i hemmet under en natt. Ersättningen på midsommarafton är drygt 20 000 kr.

Annons

Bara i jourersättningar betalades förra året ut makabra 30,4 miljoner kronor. Det är inte ovanligt att en överläkare har 70 000 kr per månad. Inklusive arbetsgivaravgifter kostade psykiatrin 80,3 miljoner kronor för ett enda år.

Det måste bli ett stopp på lönenivåerna inom psykiatrin! Visst, det är mycket för en överläkare att stå i under jouren, sk. bakjouren. Fast dessa fantasisummor som 11 000 kr för en enda natt är orimligt. Hur är det med vården i övrigt? Ja, för patienterna är det inte roligt. De sitter vid ett fönstret och gör ingenting. Snacka om förvaring. En plats inom psykiatrin på någon av regionvårdens kliniker (bland andra Säter, Sundsvall-Sidsjön, Vadsetena och Växjö) kostar hela 4 500 kr/dygnet. Vet skattebetalarna om detta? Varför inte införa sysselsättning för patienterna inom vården? Kropp och själ hänger samman. Har man något att göra med händerna, mår kroppen bättre. Omfördela pengarna från personal till patienter istället. Till att börja med måste dessa läkarlöner stoppas. Det finns mycket i övrigt att önska.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons