Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till inplanterad varg

Jakt och viltvård utgör en viktig del av många människors vardag .

Annons

 Både för jägare och naturintresserade är möjligheten att jaga, spåra, lyssna, titta och fotografera vilt i den svenska naturen viktig.

Så inleds socialdemokraternas rovdjursmotion till riksdagen och beskriver rätt bra vad jägare och naturintresserade tycker i länet när jag åker runt och träffar dem.

Jakt och viltvård är en stark tradition att bevara. Jakten i sig men också att bara vistas i vår natur har höga värden som får många att både flytta hit och stanna kvar i länet. Kopplingen till fritids- och turistnäringen är också av stor betydelse för sysselsättningen på landsbygden.

Om vi förvaltar vårt vilt väl och strävar efter balans mellan tillgång och avskjutning kommer vi att ha en viltstam som mår bra. Förvaltningen är kopplad till vad som händer regionalt, nationellt, europeiskt, och globalt något som vi också måste beakta.

Hela Sverige ska leva och utvecklas. Även i rovdjurstäta områden måste det finnas möjlighet till säker djurhållning. Vi måste alla kunna njuta av skog och mark och känna oss trygga där vi bor.

En lyckad rovdjursförvaltning vilar ytterst på acceptans för den förda politiken.

När det gäller varg säger vi absolut nej till att inplantera ny varg men vi är öppna för att tillåta en naturlig invandring av varg men det kräver vissa förutsättningar.

En sådan är möjligheten till skyddsjakt men också licensjakt på varg i områden med särskilt stora problem. Vi vill inte ha någon varg i de områden där den riskerar skyddsjakt i renbetesområden. Det går inte stressa fram en livsduglig vargstam, grunden ska vara en acceptans hos befolkningen och en långsiktig vargstrategi som sträcker sig till 2029.

Gunnar Sandberg (S), riksdagsledamot

J Det går inte stressa fram en livsduglig vargstam, grunden ska vara en acceptans hos befolkningen.

Gunnar Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons