Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas övertro på marknaden

/
  • Jens Nilsson anser att mode- raternas grunduppfattning blir förödande för alla de som är arbetslösa.

Annons

Det är något religiöst över moderaternas tilltro till marknadens osynliga hand. Det behövs ingen politik för jobben, marknaden kommer att fixa jobben bara den får arbeta fri från politiken. I torsdags debatterade jag med Christoffer Järkeborn, moderaternas sjätte namn på valsedel i Europavalet, i ett regnigt Karlstad. Det var samma visa som jag hört tidigare under denna valrörelse. Det behövs ingen jobbpolitik.

Jag pratade om jobben, jobben och jobben som är våra tre viktigaste frågor. Det handlar om investeringar i infrastruktur, klimatåtgärder, respekt för kollektivavtalen, vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik. Inte minst behövs särskilda insatser för alla de ungdomar som nu börjar sitt vuxenliv utan den fasta punkt i tillvaron som ett jobb innebär. För att åstadkomma något behövs politiska beslut både i Sverige och inom EU. Så vad tänker moderaterna göra för att påverka EU:s politik i frågan om jobben? Vad tänker man göra i Sverige där det är moderaterna som bestämmer politiken?

Men moderaternas tilltro till den fria marknadens förmåga är total, nästan religiös. Jobben är viktigast säger också moderaterna, men det behövs inga politiska beslut för jobben. Om vi bara låter marknaden fungera utan att vi politiker lägger oss i så löser det sig. Det är den grunduppfattning moderaterna tror så stenhårt på. En ickepolitik som blir förödande för alla de som är arbetslösa eller riskerar att bli utan jobb.

Vi säger: det behövs politiska beslut i EU där resurser kan omfördelas och användas till regionala investeringsprogram och det behövs politiska beslut i Sverige för att vi ska få en arbetsmarknadspolitik värd namnet.

J Inte minst behövs särskilda insatser för alla de ungdomar som nu börjar sitt vuxenliv utan den fasta punkt i tillvaron som ett jobb innebär.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons