Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lögnaktigt om metadonbehandling

Annons

Torbjörn Fjellström fortsätter 21 februari sitt lögnaktiga korståg mot ersättningsdroger, som är den term han använder för läkemedelsassisterad behandling (LAB) med metadon eller buprenorfin.

Som vanligt varnar Fjellström för den ondskefulla psykofarmakaindustrin. Att jag är en oberoende samhällsforskare helt utan kopplingar till denna industri nämner han inte.

Fjellström nämner inte att han själv har stora ekonomiska intressen i behandlingssvängen. Han driver behandlingshemmet Korpberget, och saluför även utbildningar i addiktologi – ett påhittat ämne utan akademisk förankring.

Fjellström hävdar att LAB är en kostsam affär för samhället. Ett genomfalskt påstående. En aktiv narkoman kostar samhället runt två miljoner kronor per år (inte fem miljoner kronor som Fjellström säger).

Enligt studier som Mobilisering mot narkotika låtit genomföra gav varje krona som satsades i Stockholms metadonprogram en avkastning på 1 520 gånger insatsen. Detta innebar att varje patient som kom in i LAB ledde till en besparing för samhället på i snitt 1,8 miljoner kronor.

De viktigaste skälen till att erbjuda LAB åt länets heroinister är dock inte de ekonomiska utan de mänskliga.

En stor andel av patienterna kan leva normala liv, även om många får räkna med livslång medicinering.

Tolvstegsbehandling och annan behandling utan läkemedel har utan tvekan hjälpt många heroinister till ett drogfritt liv.

Tyvärr är andelen heroinister som blivit stabilt drogfria så låg att det inte ger något utslag i vetenskapliga studier. Flertalet avbryter behandlingen i förtid eller åter-faller direkt efter dess slut.

Det allra viktigaste är emellertid att narkomanen själv får påverka valet av behandlingsmetod.

Den som önskar drogfri vård ska självfallet erbjudas detta (även tolvstegsbehandling).

Den som hellre vill ha LAB ska erbjudas det. Därför är det mycket positivt att Jämtlands län nu äntligen som näst sista län i landet kan erbjuda metadonbehandling.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons