Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAS inget problem

Några av länets företagare skrev här i LT om problemen för unga att få ett arbete.

Annons

 De hade också flera kloka förslag om bland annat praktik och lärlingsutbildning under studietiden för att ge ungdomar kontakt med arbetslivet.

Socialdemokraterna håller helt med om detta. Redan sommarjobb är viktigt för att man ska lära sig vad som förväntas av en i arbetslivet. För alla skoltrötta unga, som har hoppat av gymnasiet, är det viktigt att det finns möjlighet att återuppta studierna genom Komvux och annan vuxenutbildning. Vi ska ju konkurrera med kompetens och inte med låga löner.

Rubriken på artikeln var ”Turordningen hindrar ungas jobb” och en av undertecknarna representerar McDonald’s, som i huvudsak har bara ungdomar i sin personal. Det drar ner trovärdigheten i budskapet rejält. Artikeln måste ses som ett inlägg i arbetsgivarnas kampanj mot lagen om anställningstrygghet, LAS där ungdomar cyniskt används i detta syfte.

För vill arbetsgivare anställa ungdomar, lägger LAS inte hinder i vägen. De kan erbjuda en provanställning på ett halvt år för att testa ett oprövat kort. Det finns också en möjlighet till visstidsanställning upp till två år. Nej, LAS har blivit mer en ideologisk fråga, som Svenskt Näringsliv drev i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. I detta backas arbetsgivarna upp främst av Centern, som dessutom menar att unga ska jobba till lägre löner.

Gunnar Sandberg (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons