Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAS är inte problemet

Annons

849 personer mellan 18 och 24 år var inskrivna som arbetslösa vid länets arbetsförmedlingar i augusti. När Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna ska förklara den här höga ungdomsarbetslösheten riktar de sin kritik mot Lagen om anställningsskydd, LAS.

Ett vanligt förekommande påstående från dessa är att LAS stänger ute ungdomar från arbetsmarknaden. Men enligt Statistiska Centralbyråns, SCB, arbetskraftsundersökning är nästan alla unga utan jobb arbetslösa av andra orsaker.

2,5 procent, eller 1 av 40, har blivit arbetslösa på grund av ”personalinskränkningar”, däribland eventuella uppsägningar enligt LAS-principen ”sist in, först ut”. Övriga 97,5 procent har inte ens i teorin berörts av LAS-reglerna.

Angreppen mot LAS, eller med mer ödmjuk formulering ”initiativen att reformera LAS”, syftar till någonting annat än att ge ungdomar jobb. Målet för borgarna är att återinföra arbetsköparens rätt att godtyckligt sparka anställda, exempelvis fackligt aktiva.

Enligt SCB är de två stora ungdomsproblemen att a) det över huvud taget inte finns några arbeten att söka och b) det finns bara visstidsanställningar. Dessa problem har sin grund i den politik som företagare och politiker har tvingat fram sedan 80-talet, med fler otrygga anställningsformer och hot snarare än stöd vid arbetslöshet. 

En verkningsfull politik bör sätta in åtgärderna på rätt ställe. Därför:

Höj arbetsgivaravgiften för otrygga anställningar, och sänk för den som anställer långtidsarbetslösa unga.

Genomför storskaliga utbildningsinsatser för unga utan arbete.

Skärp upp politiken för fler fasta jobb, i privat och offentlig regi.

Thomas Andersson, Ung Vänster Östersund 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons