Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttskatt för livet

Annons

Centerpartisten Hanna Wagenius avfärdar, 7 augusti, förslaget om köttskatt med motiveringen att det är förmynderi att peta i folks matvanor och att alla redan känner till vad som är hälsosam mat.

Tyvärr stämmer inte detta. Svenska folket känner inte till att köttkonsumtion ökar sannolikheten för cancer dramatiskt. Världscancerfonden tar≈ upp det på sin hemsida. Deras råd till världens regeringar är att försöka få ner snittkonsumtionen per person till 16 kg/år (300g/vecka). Det är en bråkdel av den konsumtion av rött kött som vi har i dag, uppskattningsvis ca 70 kg/år. Dessutom leder mycket köttätande till hjärt- och kärlsjukdomar enligt en enig forskarvärld, även om det finns ett litet gäng udda läkare i Sverige som hävdar motsatsen.

Förutom hälsan orsakar köttkonsumtion 4 andra stor dolda kostnader: 18 procent av världens växthusgasutsläpp enligt FN, övergödning av Östersjön, skogsskövling, samt svält eftersom 70 procent av världens jordbruksmark används av djurindustrin.

Förslaget om köttskatt har inget med förmynderi att göra. Tvärtom, att ge var och en ansvaret att betala för sina matvanor i stället för att lyfta över de dolda kostnaderna på staten är att visa individen respekt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons