Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortsiktigt politisk tänkande

I kärva tider blir värderingarna tydliga. Genom att göra besparingar lite här och där kan man få en budget i balans. Tyvärr så sker det ofta utan närmare eftertanke på vilka långsiktiga effekter beslutet kan få.

Annons

Det är inte säkert att en kortsiktig besparing verkligen blir en samhällsbesparing på längre sikt. I dagarna tar enligt uppgift Kultur- och fritidsnämnden ett beslut som är i särklass då det gäller kortsiktiga lösningar. Det gäller nedläggningen av biblioteket i Brunflo. Det är en väl etablerad mötesplats för alla åldrar. Dit kommer småbarnsmammor med sina barn, pensionärer för att läsa tidningen, lässugna i alla åldrar. För att inte tala om den nytta förskolorna och skolorna i samhället har av ett välfyllt bibliotek. Tyvärr går det ju inte att mäta effekten av att tidigt ha tillgång till ett rikt förråd av litteratur. Inte heller kan man mäta vilken betydelse det har för sjukskrivna, ensamma, arbetslösa eller andra som har behov av att genom läsning kunna glömma sin egen vardag och få lite vidgade vyer och nya infallsvinklar på livet.

För att komma med ett dylikt besparingsförslag i dessa tider då människor kanske inte kan kosta på sig så mycket extra vittnar om politisk verklighetsflykt. Det är beklagligt att de som vi har röstat fram till att ta ansvar för vår kultur börjar tala om bokbussar eller att arbetet kan skötas av frivilliga. Det tyder ju bara på att de inte alls har förstått vilken funktion ett bibliotek fyller i ett samhälle eller varför det är lång utbildning för att bli bibliotekarie.

Ett samhälle av Brunflos storlek med rätt stor befolkning runt behöver verkligen ett bibliotek. Det fyller en stor funktion och är en sann kulturinrättning. Här måste våra politiker tänka om, tänka längre.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons