Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD värnar pensionerna

Den ekonomiska krisen kom till oss för ett år sedan.

Annons

Det ekonomiska läget är nu stabilare än i våras. Risken för en ytterligare påtaglig försämring av de offentliga finanserna har minskat. Inkomsterna har ökat och utgifterna har minskat.

Pensionärer utgör inte någon enhetlig grupp men drabbas på olika sätt av den ekonomiska krisen.

I gruppen finns pensionärer som har det mycket gott ställt, liksom de som har mycket små eller inga marginaler. Där finns pensionärer som har god hälsa och pensionärer som är i stort behov av vården och omsorgen för att vardagen ska fungera.

Det är ingen hemlighet att Kristdemokraterna har förhandlat för de äldres situation. Pensionärerna och deras välbefinnande kommer alltid att vara en viktig fråga för oss Kristdemokrater. Det kommer också att bli en viktig fråga i valet 2010.

För att stärka pensionärernas ekonomiska situation genomför Alliansregeringen nu ytterligare skattelättnader för alla Sveriges pensionärer. Förslaget innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

En pensionär med full garantipension får med detta förslag en förbättring av sin disponibla inkomst 2010 jämfört med 2009. För en pensionär som har 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning med mellan cirka 1 750 och 2 100 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. Inklusive 2009 års förhöjda grundavdrag blir den totala effekten för en garantipensionär mellan cirka 3 500 och 4 400 kronor per år.

För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst cirka 2 750 kronor per år.

Vår äldreminister Maria Larsson har lyckats med detta.

J Alliansregeringens förslag innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons