Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd har tagit stora steg för barnen

Annons

Första juli införs barnomsorgspengen. Syftet är att öka föräldrarnas valfrihet och möjligheter att välja olika former av pedagogiska verksamheter för sina barn.

Barn och familjer är olika och har därför olika behov. Därför är det viktigt att det finns en mångfald inom förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen.

Dessutom ökar detta möjligheterna för fler som vill ta initiativ till att starta nya verksamheter.

För oss kristdemokrater är valfrihet i barnomsorgen en hjärtefråga och att barnomsorgspengen nu införs är, tillsammans med möjligheten till vårdnadsbidrag oerhört viktigt för att åstadkomma lösningar som är anpassade efter barnen och familjerna och inte tvärtom.

Barnomsorgspengen är ett kommunalt bidrag som följer med barnen oavsett vilken verksamhet föräldrarna väljer så länge denna är godkänd. Kommunerna blir enligt förslaget skyldiga att godkänna förskolor, fritidshem samt andra pedagogiska omsorgsformer i enskild regi, om verksamheten håller samma nivå på kvalitet och säkerhet som motsvarande kommunal verksamhet.

Barnomsorgspengen ökar också möjligheterna att delta i en verksamhet i en annan kommun.

Enligt förslaget ska bidrag ges även för egna barn i pedagogisk omsorg, till exempel för dagbarnvårdares egna barn i familjedaghem, men endast för lika många egna barn som de andra barn som har tagits emot.

Detta öppnar möjligheter för olika former av flerfamiljslösningar.

Jag anser att vi tagit stora steg med vårdnadsbidraget och barnomsorgspengen.

Det är verkligen på tiden att föräldrar får möjlighet att välja mer utifrån barnens och familjers olika behov.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons