Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen – det största hyckleri vi skapat

Annons

Julen står för dörren. Det största hyckleri som vi människor har skapat. Nu ska vi vara trevliga mot varandra medan intrigerna pyr. Och glöm inte gamla farmor som sitter ensam alla andra dagar på året.

Så må vi inhandla onödigt trams som ingen vill ha men som man ändå tackar förnöjsamt åt. Och tänk på barnen så glada de blir när tomten står i dörren med säcken full med paket inslagna i vackert papper. Papper som slängs på soptippen i ett stinkande sopberg, men tänk inte på miljön nu. Det är ju jul. Julsångerna spelas och alla sjunger med i stilla natt men ingen skänker en tanke på barnet i krubban som är anledningen till att vi firar jul. Människor svälter på vår jord, ja inte vi förstås. Förstör inte julfriden med att tala om verkligheten. Nej, fram med skinkan, sillen och glöm för allt i världen inte julsnapsen.

Så sitter man vid julbordet, proppar i sig av bordets läckerheter, knäpper upp en knapp i byxan, klagar över att magen blir rundare. När man klagat färdigt dukas julbaket fram, gärna sju sorters kakor. Sen med knäck, ischoklad och marsipan. Andra knappen åker upp, kanske man borde banta. Mätta och belåtna slår sig alla ner i soffan framför TV:n som har en självklar plats på julafton. Umgås kan man göra någon av de andra 364 dagarna. Julgroggen och diverse andra stärkande drycker serveras till den roliga underhållningen. Dryckerna glider med lätthet ner i strupen för att så smått glömma att det är jul och at man kanske borde avskaffa detta första klassens hyckleri.

Dagen efter drar man en djup suck över att julen är över. Ekonomin är raserad. Bara för att det är jul.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons