Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Var rädd om Storsjöns vatten

Annons

Nu lockar möjligheten att bryta metallen vanadin internationella prospekteringsföretag till Oviken. Tidigare var det uranbrytning som var intressant.Vilken metall blir det nästa gång ? Vår åsikt är i grunden densamma som när vi diskuterade uranbrytning i samma område – en gigantisk dagbrottsgruva i närheten av länets viktigaste vattentäkt, Storsjön, är ett stort risktagande.

Vi förstår att en gruvetablering kan ge positiva effekter till berörda bygder, i form av till exempel arbetstillfällen och infrastruktur. Skyddet av grundvattnet måste dock gå först. Vanadin är viktigt för batteritillverkning, men vatten är livsviktigt.

När det går fel vid gruvbrytning, då riskerar det att gå riktigt fel. Katastrofen i Talvivaaragruvan är ett skräckexempel i sammanhanget. Läckaget av hundratals miljoner liter förorenat vatten från gruvans lakvattendammar är en av Finlands värsta miljöolyckor.

Vi tar ofta tillgång till rent vatten som en självklarhet.

Förra veckans kokningsuppmaning för Östersunds invånare och företagare visar på sårbarheten i leveransen av rent dricksvatten. Med en gruvetablering ställs frågan på sin spets.

AnnSofie Andersson (S) Östersunds kommun

Therese Kärngard (S) Bergs kommun  

Peter Bergman (S) Åre kommun

Niklas Rhodin (S) Krokoms kommun

Robert Uitto (S) Regionråd

Kalle Olsson (S) Riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons