Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Ställ krav på krogen

Annons

Samtidigt som butikerna har gått i bräschen och erbjuder sina kunder ett stort och varierat utbud av certifierade produkter, är det förvånansvärt tyst bland många av landets krögare.

Skribenterna vill att du som kroggäst sa vara mer uppmärksam på vad du äter på krogen.Foto: Tomas Oneborg

Visst finns det inspirerande initiativ från restauranger och hotellkedjor som certifierar sina restauranger, följer WWFs Fiskguide och siktar på hög andel ekologiskt. Men de är alldeles för få och förändringen går alldeles för långsamt.

 Restaurangbranschen har haft många möjligheter att ta eget ansvar, men tyvärr sker inte förändringen i tillräckligt snabb takt.

Trots att så många vill äta hållbart på restaurang är det bara en av tio som frågar var maten kommer ifrån när de beställer mat ute på krogen. När de väl frågar anser en majoritet att personalen är relativt okunnig. Här finns en stor möjlighet för restauratörer att utbilda sin personal och skapa konkurrensfördelar!

Våga bry dig lika mycket om maten du äter på restaurang som den du väljer i butik.

# Fråga varifrån köttet kommer. Är fisken hållbart fiskad? Du märker om serveringspersonalen vet var råvaran kommer från eller om de ger otydliga, vaga svar.

# Välj gärna en certifierad restaurang! Med ett åtagande att använda KRAV- och  MSC-märkta eller ekologiska råvaror kommer ofta ett hållbarhetstänk och ett engagemang för matkvalitet.

# Titta på priserna, och var sunt skeptisk! Om priset på en maträtt med normalt dyra råvaror verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så. Råvaror som tas fram med omsorg om djur och natur kostar - och ställ dig frågan vem och vad som får betala för ett alltför billigt pris.

KRAV, MSC, WWF Världsnaturfonden, Hållbara restauranger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons