Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Längre öppen krog ger mer våld

Annons

Det finns en stabil grund med starka belägg från internationell forskning att förändringar av öppettider för serveringsställen av alkohol påverkar nivån av alkoholrelaterade skador i samhället.

IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län gillar inte Östersunds beslut att tilålta längre öppettider på krogen.

Flera internationella översikter kommer till samma slutsats – att begränsningar av öppettider för serveringsställen, även om det bara gäller några få timmar, bör ses som en nyckelstrategi för att begränsa alkoholrelaterat våld.

IOGT-NTO-distriktet har uppvaktat och påtalat för Östersunds kommun vid flera tillfällen tidigare om det olyckliga beslutet man fattat när det gäller öppettiderna för servering av alkohol och vi släpper inte dessa frågor utan att kommunen analyserar konsekvenserna av sina beslut.

Vi kräver att Östersunds kommun inför alkoholpolitiska åtgärder som har starka belägg för att skydda specifikt mot våld. En sådan åtgärd, bland flera andra, är att begränsa öppettider för alkoholservering på restauranger och barer.

 IOGT-NTO-distriktet vill att restaurangernas öppettider återgår till kl. 02. Detta för att Östersunds kommun ska leva upp till de politiska löften som avgivits när det gäller folkhälsa och trygghet.

 Som en följd av ovan menar IOGT-NTO-distriktet, i enlighet med socialdemokraternas yrkande på senaste kommunstyrelsesammanträdet 2018-12-04, att Östersunds kommun måste genomföra en konsekvensanalys av effekterna av öppettiderna när det gäller servering av alkohol.

Arbetsgruppen för alkoholpolitik vid IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons