Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Klimatet viktigast

Annons

Oavsett hur den nya regeringen sätts samman måste klimatförändringen vara högst på dagordningen. På valdagens morgon passerade vi den gräns av koncentration av växthusgaser i atmosfären som innebär en fortsatt uppvärmning till 1.5 grader. Utsläppsklockan tickar nu vidare mot 2 graders uppvärmning, vilken vi når med utsläppsvolymerna i dag inom intervallet 8 till 23 år.

Vad som än händer är ansvaret för klimatet det viktigaste frågan, skriver Roger Bydler. (Bilden visar järnindustrier i Ruhr-området 1970).Foto: Scanpix

Professor Johan Rockström och 16 andra forskare visade i en rapport nyligen att redan vid 2 graders uppvärmning riskerar vi att ett antal processer i naturen kan bli självgenererande, så kallade ”tipping points”, och alltså inte går att stoppa av oss människor. Exempel på sådana processer är isavsmältning av havsisen i Arktis, på Grönland och i Antarktis, med de konsekvenser det får på havsytehöjning och vädret.

Under den kommande mandatperioden behöver utsläppskurvan böjas ner med inriktning på att vara nere på noll utsläpp 2050. Vi behöver då minska utsläppen med i storleksordningen 10 procent per år. Det är alltså minst sagt bråttom att den nya regeringen beslutar om och sätter in åtgärder som minskar utsläppen, samtidigt som vi alla måste anpassa vår konsumtion och vårt sätt att leva så att vi minskar vår klimatbelastning.

Roger Bydler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons