Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Fler murar måste rivas

Annons

Den 9 november 1989 föll Berlinmuren, och människorna på båda sidor kunde äntligen börja träffa varandra igen. Många trodde då att murarnas tid var förbi i det mellanfolkliga umgänget.

Berlin 1984. Fyra år senare revs muren som delade staden. Gunnar Olofsson önskar att samma öde ska möta den mur som Israel  bygger i Palestina.

 Men i dag byggs nya murar. På det ockuperade Västbanken bygger Israel en barriär, till stor del en mur dubbelt så hög och tre gånger så lång som Berlinmuren. En barriär som nästan helt byggs på stulen palestinsk mark, som slingrar sig kors och tvärs genom landskapet, som separerar palestinier från palestinier, skiljer bönder från deras jord och barn från deras skolor. Som begränsar palestiniernas rörelsefrihet, hindrar sjuka att nå sjukhusen och människor att helt enkelt träffa varandra. Israel skyller, som alltid, på sitt behov av ”säkerhet”. Men då borde man bygga muren på gränsen, på sin egen mark, och inte på sin grannes.

Den Internationella Domstolen i Haag har (2004) förklarat murbygget olagligt. Ändå fortsätter det utan nämnvärda protester från politiker eller ledande media i vårt land.

 Som medborgare kan vi i alla fall göra något genom att bojkotta israeliska varor. Se upp med siffrorna 729 i början av en varas streckkod – det betyder att den är tillverkad i Israel. Vi måste också skapa en opinion för att Sveriges Television i vår inte skall skicka något bidrag till Eurovisionsschlagern i Israel. Det är en viktig markering. Var med i kampanjen, skriv och påverka.

Muren i Palestina måste rivas, militärerna och de olagliga bosättarna åka hem till Israel och ockupationen av Palestina upphöra!

 

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons