Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på en grön jul

/
  • Det är sorgligt att många fortfarande ser det som en orubblig tradition att äta skinka på julafton. foto: jan luthman

Såg ni inslaget i nyheterna om omfattande vanvård av grisar på många uppfödningsanläggningar i vårt land?

Annons

 Denna skandal har gått djurskydds-inspektörerna förbi, ty de menar sig inte hinna med inspektioner. I stället är det personer i Djurrättsalliansen som dokumen- terat den förfärliga vanvården.

Grisarna saknar strö, det är väldigt smutsigt i boxarna och svansbitning förekommer på mer än hälften av de besökta gårdarna. De kala betongboxarna utan någon stimulans leder till stress och allvarliga psykiska problem som resulterar i svansbitning, kannibalism, gallerbitning och slagsmål.

De cirka 3 miljoner grisar som slaktas i Sverige varje år får inte se dagsljus förrän de förs till slakteriet. De har ingen som helst möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, som till exempel att suggan bygger bo då hon ska föda. Faktum är dessutom att grisar har högre intelligens än hundar. Det är sorgligt att många fortfarande ser det som en orubblig tradition att äta skinka på julafton trots att det orsakar lidande och död för grisar, samt svåra sjukdomar för människor. Hälften av alla dödsfall i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar, vilka till stor del orsakas av animalisk kost. Låt julen bli en fridens högtid istället för en blodig – prova att fira en vegetarisk jul.

Det tjänar alla utom köttindustrin på.

Henrik Scheutz,

medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons