Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi glömt grisarna redan?

Det är snart en månad sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde bilder och film från hundra svenska grisfarmer. Reaktionerna blev starka och chockartade.

Annons

Många människor i Sverige tycker uppenbarligen inte att grisar ska tvingas leva som de gör: extremt trångt, inomhus på betonggolv utan strö, med sår, skador och fullständigt stimulanslöst.

Ändå tror jag inte att de med insyn i dagens grisuppfödning blev särskilt förvånade över bilderna. Det är ju ingen hemlighet att grisindustrin är konstruerad i rak motsats till djurens naturliga behov.

Grisen, ett socialt, nyfiket och intelligent djur med djupt rotat beteende att böka och att bygga bo, tvingas leva hela sitt liv på betong.

Tio grisar trängs på nio kvadratmeter. Svensk djurskyddslag används mer som ett marknadsföringsknep än som ett skydd för grisarna och de nyacertifieringsregler som lovordas från branschens och jordbruksministerns håll riskerar att vilseleda konsumenter till att faktiskt försämra för djuren.

Om vilseledda konsumenter handlar mer fläskkött döms fler grisar till ett liv i den högintensiva industrin och varvtalen höjs ytterligare.

Trots de starka reaktionerna på bilderna förutspådde Ella Nilsson, vd för Svensk Köttinformation, att det inte skulle få några konsekvenser för försäljningen av julskinka:

”Man kanske inte springer till butiken i dag, men det är en månad kvar till julafton och då har man glömt detta” (Sveriges Radio 24/11).

Stämmer det verkligen? I sådana fall är det läge att slänga in en påminnelse. Det vi väljer på tallriken får direkta konsekvenser för djuren – och det finns gott om vegetariska alternativ. Information om grisarnas liv är nu tillgänglig för alla att ta del av. I framtiden kan vi inte säga att vi inte visste.

Lina Flyrén, veterinärstudent

J Om vilseledda konsumenter handlar mer fläskkött döms fler grisar till ett liv i den högintensiva industrin och varvtalen höjs ytterligare.

Lina Flyrén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons