Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är roten till konflikten i Israel

Det är dags att se det Hamasledda Palestina och det sionistiska Israel som likvärdiga parter. All diskriminering ska bekämpas.

Annons

I Sverige i dag diskrimineras båda parter. Människor som skickar humanitär hjälp till Gaza åtalas i svensk domstol, de som militärt samarbetar med Israel styr vårt land. Judar från Östeuropa som söker asyl i Sverige utvisas till Israel.

En vapenvila gör inte slut på kriget. Ett påtvingat fredsavtal gör inte slut på kriget. Staten Israel bildades som följd av 1 000 års judeförföljelser i hela den kristna världen. Den trodde att de kunde gottgöra sin skuld genom att lasta över problembarnen, judarna, på palestinierna, i ett land där diskrimineringen av judarna aldrig hade funnits. Judarnas flykt till Palestina orsakades av förföljelser i de kristna länderna. Judar som av religiösa skäl ville bosätta sig där har alltid varit välkomna. Först när den av den kristna världen påtvingade massinvandring skedde skapades konflikten.

Nu är situationen som den är med miljontals judar som har bosatt sig på palestinsk mark och området har delats upp i etniskt definierade territorier. Splittringen av landet stimuleras fortfarande av de kristna länderna genom att den Israeliska staten stärks.

Judiska organisationer över hela världen agerar mot detta förfarande. De vill se det palestinska folket som en likvärdig förhandlingspart och är beredda att acceptera den demokratiskt valda palestinska regeringen.

Låt oss lyssna till dessa försoningens budbärare och kräva en anpassning av den svenska regeringens politik. Kristendomen måste ta sitt ansvar för den uppkomna situationen i Palestina genom att göra upp med sitt förflutna som är roten till dagens blodiga konflikt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons