Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha passet med när du reser

/

Annons

För en tid sedan kunde vi läsa att en person från länet nekats inresa i Slovakien när denne som legitimation uppvisade ett internationellt ID-kort utfärdat av polisen. Det krävdes ett giltigt pass.

Slovakien är numera EU-land och ingår dessutom i unionens gränslösa samarbete utifrån sitt deltagande i Schengen-avtalet som reglerar passfrihet mellan de ingående länderna i EU.

Polismyndigheten  hade rekommenderat att ett internationellt ID-kort skulle räcka vilket inte godkändes av den slovakiska polisen. Därför fick ett provisoriskt pass utfärdas. Hur man nu får ett svenskt provisoriskt pass på en slovakisk flygplats förtäljer inte historien. Personen fick dock kostnaden om 980 kronor sedermera betald av Rikspolisstyrelsen.

Schengen-avtalet reglerar som sagt passfriheten. Endast om särskilda omständigheter föreligger har man rätt att tillfälligt införa passkontroll mellan ingående länder, men det känns som om de nya Schengen-länderna i öst inte riktigt accepterat passfriheten.

Svenska myndigheter och vissa reseföretag har allt sedan det internationella ID-kortet infördes rekommenderat att man vid resa inom Schengen antingen tar med pass eller det åberopade ID-kortet för att kunna legitimera sig, antingen i en eventuell passkontroll eller att i landet kunna styrka medborgarskap.

Polis och övriga berörda myndigheter bör fortsättningsvis rekommendera passet som enda säkra legitimation vid resa inom Schengen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons