Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grym jakt med pil och båge

Annons

Svensk Bågjägareförbundet vill återinföra jakt med pil och båge i Sverige. Motiveringen är att jaktupplevelsen blir större och intensivare, då det krävs mer tid och kunskap om viltet för att vara framgångsrik.

Med detta resonemang bekräftar bågjägarna själva att risken för skadeskjutning blir större med pilbåge än med kulvapen.

På hemsidan förklarar Bågjägarförbundet sin inställning till smärta hos djur ”Djur förstår inte innebörden av att bli skjuten eller innebörden av smärta. Man kan förmoda att djur inte uppfattar smärta på samma sätt som människor gör.”

En sådan inställning är bekväm men fullständigt ansvarslös. Bågjägarna väljer att helt bortse från alla vetenskapliga studier som beskriver djurs smärtuppfattning och att den i de flesta delar är identisk med människans.

Från Djurskyddets sida har vi en helt annan uppfattning. Vi tror att en pil genom kroppen orsakar stor smärta.

Sannolikheten för att djuret dör snabbt efter ett enda pilskott är liten. Då måste pilen träffa hjärtat, och för att detta ska vara möjligt fordras ideala förutsättningar.

Bågjakten i Sverige förbjöds 1938 och det finns inga rimliga skäl att tillåta den igen. Skulle jaktformen bli tillåten kommer vi med största säkerhet att få skadeskjutningar som närmar sig skräcktalen i de amerikanska undersökningarna.

Det skulle vara fullständigt oansvarigt att gå 70 år tillbaka bara för att tillmötesgå en grupp Ramboromantiker.

Låt oss hoppas att Naturvårdsverket har förstånd och mod nog att stå emot Bågjägarförbundets senaste framstöt och Jägareförbundens support.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons