Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Fredrik Reinfeldt arbetslös

Majoriteten av alla arbetslösa är underförsäkrade, rapporterar Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO. Bara var fjärde heltidare får ut 80 procent i ersättning vid arbetslöshet.

Annons

Det innebär en rejält urvattnad arbetslöshetsförsäkring. I de tider som nu råder krävs något betydligt bättre. Lågkonjunkturens spår har vi bara sett början av, var det slutar vet vi inte.

Den borgerliga regeringen satte som ett av sina mål att hungriga vargar jagar bäst. I praktiken innebar det en försämrad försäkring vid arbetslöshet. En arbetslös som fick lite och inget i ersättning skulle genast ta sig ett jobb, var tanken.

Principen med a-kassan som försäkring är att den ska täcka inkomstbortfallet. Grundtanken att alla, såväl arbetare, tjänstemän som företagare ska kunna klara livhanken mellan två jobb har satts ur spel. Legitimiteten har i och med det fått sig en törn. En välfärdsmodell som inte alla får del av är svår att acceptera.

I en lågkonjunktur jagar den hungriga vargen inte så bra när jobben blir färre och färre. När a-kasseersättningen ramlar in på kontot och skvalpar likt lågvatten kring fotknölarna är det lätt att hålla sig för skratt. Skrattet fastnar sen lätt i halsen av bristen på utbildning.

Reinfeldt, kliv fram ur garderoben och ta ditt ansvar. Det här duger inte. Nu behövs både en arbetslöshetsförsäkring värd namnet och arbetsmarknadsutbildningar till hjälp för att klara lågkonjunkturen. Ska arbetslösa ha en chans att komma tillbaks till arbetsmarknaden behöver de känna trygghet, både i form av en a-kasseersättning som det går att leva på och utbildning som gör det möjligt att gå vidare. Förresten, stanna kvar i garderoben – vi gör dig arbetslös vid nästa val i stället.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons