Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge besked om Meråkerbanans elektrifiering

Nästa vecka träffas de svenska och norska transportministrarna.

Annons

I mer än 10 år har vi arbetat i föreningen Necla för förbättringar av kommunikationerna i den mittnordiska korridoren och vi genomförde ett omfattande projekt för att kartlägga potentialen i den transportkorridor som döpts till North East Cargo Link.

Genom att få godstransporter att ta vägen mellan St. Petersburg och Trondheim kan pengar sparas samtidigt som vi slår vakt om viktiga miljövärden. Dessutom ökar den ekonomiska aktiviteten i Mittnorden. Vi överlämnade för snart tre år sedan en slutrapport till regeringarna i Finland, Norge och Sverige så att kunskapen ska finnas i regeringskanslierna om denna viktiga fråga för framtida transportvägar. Vi har pekat på de ”missing links” där åtgärder är nödvändiga för att få godstransporterna att fungera på ett bra sätt.

Ett av dessa projekt är Meråkerbanan som behöver förstärkas för att klara tyngre godståg (ett jobb som redan beslutats och startats av Norska staten) men också att elektrifiera Meråkerbanan för att underlätta tågtransporterna ytterligare. Vi behöver föra över gods från våra vägar till järnvägen och då är detta ett av de viktigaste projekten – inte minst i skuggan av den Östesjöstrategi som EU kommer att anta under hösten. På köpet stimulerar vi dessutom persontransporter mellan Trondheim, Östersund och Sundsvall.

Så min uppmaning till ministrarna är enkel: ge besked om att Meråkerbanan ska elektrifieras.

 

J Vi behöver föra över gods från våra vägar till järnvägen och då är detta ett av de viktigaste projekten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons