Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatans ”System” frågar inte efter ditt barns ålder

Annons

En miljon burkar öl passerar gränsen till Sverige varje dag året runt. Ingen av dem är beskattad här i landet.

En hel del är legala och avsedda för resenärens eget bruk. Men huvuddelen förs in för att säljas vidare, oftast med mycket god förtjänst. En hel del av dem hamnar till och med här i Jämtland, trots att vi har bortåt 230 mil tur och retur till Tyskland.

All införsel där ölen säljs vidare är illegal. En del av det uppfattar kanske de flesta av oss som ganska oskyldigt, som när man säljer vidare till arbetskamrater, grannar eller andra vänner. Men parallellt med det växer nu en storskalig smuggling fram. En smuggling som organiseras av kriminella med effektiva nätverk för att sälja ölen vidare. Ofta vet nog inte ens den slutliga säljaren vem han eller hon arbetar åt.

Produkterna finns tillgängliga på det som polisen numera kallar för ”Gatans Systembolag”. Där är det öppet 24 timmar om dygnet, alla veckans dagar och det är aldrig någon som frågar efter ålder. Den butiken är aldrig längre bort än ett telefonsamtal.Hela den här verksamheten lever på en enda sak, den höga svenska ölskatten.

Det är en skatt som är åtta gånger så hög som i Tyskland.

Självklart ger det stora vinstmöjligheter för den som vill satsa.

Enda sättet att stoppa den här verksamheten och att återföra den ölförsäljningen till legala och kontrollerade kanaler, är att slå undan lönsamheten för smugglarna och svarthandlarna.

Tull och polis kan aldrig få de gigantiska resurser som skulle behövas för att kontrollera bort det här. Med öppna gränser inom EU måste länderna ha skattenivåer som inte skiljer sig alltför mycket för att inte, som nu, göda kriminella aktörer. Den svenska ölskatten måste snabbt börja anpassas till nivåerna i grannländerna söder ut.

Ansvaret ligger självklart hos regering och riksdag. Det är de som har skapat problemen genom att föra en politik där de har blundat för verkligheten.

Därför måste de nu ta ansvaret för att också lösa problemen.

Nivån ”en miljon burkar öl” bygger på statliga SoRADs bedömningar över införseln de senaste åren. Många andra bedömer att nivån är ännu högre. Därför behöver vi få en ny officiell bedömning som tar hänsyn till många fler variabler, så att politikerna har korrekta underlag när de ska fatta beslut.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons