Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågorna uranletarna vägrar besvara

Annons

Med början 2005 har närmare 30 företag beviljats mer än 200 undersökningstillstånd, det som tidigare kallades inmutningar, för att leta efter uran i Sverige. Detta har uppmärksammats och väckt oro i berörda bygder som i stort sett är spridda över hela landet.

Men varför vill prospekteringsföretagen inte svara på frågor och diskutera sin verksamhet offentligt? Och varför söker företagen ofta tillstånd som i första hand gäller andra metaller än uran, när det är uppenbart att intresset enbart gäller uran?

Lokala grupper och personer har engagerat sig i nätverket ”Nej till uranbrytning”. Nätverket samlar och sprider information, bland annat genom en hemsida, en faktaskrift och genom att delta i offentliga möten. Men prospekteringsföretagen vill inte ställa upp på möten trots inbjudan.

För att få klarhet skrev nätverket till alla de kända prospekteringsföretagen och ställde fyra enkla frågor:

Har företaget ansökt om eller beviljats undersökningstillstånd i Sverige med inriktning på uran eller torium?

Avser företaget att etablera brytning av uran eller torium i egen regi om prospekteringen blir framgångsrik?

Avser företaget att genomföra provborrningar eller motsvarade undersökningar (undersökningsarbete), även om berörd lokalbefolkning eller direkt berörda markägare motsätter sig undersökningarna?

Avser företaget att fortsätta prospekteringen även i kommuner som har beslutat att inte tillåta uranbrytning?

Frågorna skickades först 11 september 2008 och sedan som påminnelse 26 oktober. Men fram till årsskiftet hade bara 5 svar kommit. Endast ett av svaren kom från något av företagen med flertal tillstånd, Mawson. Den intressanta fjärde frågan besvarades av Mawson med ett enkelt ”ja”.

Vad tror prospekteringsföretagen att de har att vinna på att huka i buskarna? Tror företagen att en öppen diskussion skall skada verksamheten? Vad finns i så fall att dölja? Nätverket ”Nej till uranbrytning” förväntar att företagen skall komma fram och ta en öppen diskussion om förutsättningarna för uranbrytning i Sverige.

Nätverket

Nej till uranbrytning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons