Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomrösta om EU: s framtid

Folkpartiet och kristdemokraterna vill att vi ska ha en ny folkomröstning om EMU. 56 procent av väljarna röstade nämligen fel när frågan avgjordes 2003, menar partiernas ledare.

Annons

Partiledarnas bristande respekt för folkets åsikter är illa nog, men det finns också tunga ekonomiska skäl att fortsatt säga nej till EMU.

Den svenska kronan har under krisen sjunkit i värde, vilket gör svenska exportvaror billigare samtidigt som fler väljer att konsumera i Sverige istället för utomlands. Att vi har en egen valuta, vars värde justeras kontinuerligt, har alltså gett skjuts åt vår ekonomi. Även EMU-motståndarnas argument från 2003 äger fortsatt giltighet. Med EMU begränsas statens möjligheter att använda finanspolitik för att bekämpa en kris. EMU försvårar ytterligare möjligheterna att föra en offensiv välfärdspolitik och pressar upp arbetslösheten. Insynen i centralbanken ECB är obefintlig, viktiga ekonomiska beslut tas utan demokratisk grund. En liten grupp ekonomer avgör utvecklingen och vi väljare saknar möjlighet att utkräva ansvar. Om nu folkomröstning ligger fp och kd så nära om hjärtat vill jag istället be dem ansluta sig till vänsterpartiets krav: Fråga folket om Lissabonfördraget!

Innan Lissabonfördraget träder i kraft har vi en möjlighet att diskutera hur vi vill se EU utvecklas. Vill vi att EU ska ha ännu fler frågor på sitt bord, eller färre? Fp och kd vill, liksom ledarna i flera andra partier, att EU ska bli en superstat med makt över så stora delar av samhället som möjligt. Det vore på sin plats att diskutera och folkomrösta om detta – inte om EMU, vilket vi ju röstade nej till 2003.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons