Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på etik i etiska nämnder

Många tycks tro att det inte utförs plågsamma djurförsök i vårt land då djuren är skyddade i lagen.

Annons

Så är det definitivt inte. Alla djurförsök som utförs i Sverige ska vara godkända av en etisk nämnd, men detta har ingen större betydelse för djuren, ty nästan alla ansökningar blir godkända.

Enligt 19 § djurskyddslagen får djurförsök utföras endast om syftet med försöket inte kan uppnås med andra metoder, så få djur som möjligt används och att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är ”absolut nödvändigt”.

Detta tycks man strunta i, då det är vanligt att man använder djur i stället för andra befintliga metoder, att tusentals djur används i ett experiment och att de utsätts för svårt lidande. Ett exempel från Göteborgs universitet: en forskare ska få göra 1 200 råttor törstiga och sedan utsätta dem för elektriska stötar när de försöker dricka.

För att studera ”impulsivt beteende” görs råttan törstig genom att den inte får dricka vatten under ett dygn, därefter får den dricka under 20 minuter för att sedan vara utan vatten i ytterligare ett dygn. Därefter placeras råttan i en liten bur där den får dricka under 30 sekunder, varefter den utsätts för en elektrisk stöt varje gång den försöker dricka.

Djurens Rätt sätter etiken i de etiska nämnderna i fokus genom att visa exempel på djurförsök som är godkända trots att de är ytterst plågsamma.

Hjälp oss att få stopp på detta djurplågeri.

J Enligt djurskyddslagen får djurförsök utföras bara om syftet inte kan uppnås med andra metoder. Detta struntar man i.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons