Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel om 50-öringen

Annons

Riksdagen beslutade den 25 mars att avskaffa 50-öringen samt införa nya avrundningsregler.

Jag anser att man härvidlag gjort sig skyldig till ett genant fel. De nya regler som klubbades i dag innebär nämligen att belopp som slutar på just ”och femtio” alltid skall avrundas uppåt. Detta innebär faktiskt att sannolikheten för en avrundning uppåt blir större än sannolikheten för en avrundning nedåt. Detta är givetvis orimligt.

I stället borde reglerna ha utformats så att reglerna hade blivit helt symmetriska. Jag föreslår att lagens andra paragraf istället för den nu beslutade får följande lydelse: Ingår i belopp som skall betalas öretal skall detta avrundas till obrutet krontal. Därvid skall öretalen ett till och med fyrtionio avrundas nedåt samt femtioen till och med nittionio avrundas uppåt. Öretalet femtio skall avrundas till närmsta obrutna krontal som inte är udda.

Tycker ni som jag att rätt skall vara rätt och handel och konsumenter skall ha lika rättigheter föreslår jag att ni tar kontakt med er respektive riksdagsledamot. Problemet är faktiskt ingen bagatell, eftersom de nya avrundningsreglerna gör det lönande att sätta ut priser som inkluderar irrelevanta ören. Med helt symmetriska regler skulle vi sannolikt få se fler priser utan öretal och givetvis vore det mycket bättre.

Skall man för övrigt förvänta sig att människor som inte kan hålla reda på futtiga ören på ett bra sätt kan ta hand om miljardbelopp? Givetvis är svaret nej.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons