Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU svarar om lönerna

Svar på ”Nyliberala sossar” införd i LT i går. Margot Wallström och hennes kollegor i EU-kommissionen förhandlar inte om lön eller andra ekonomiska villkor när de tillträder jobbet som kommissionärer.

Annons

Det beslutas av ministerrådet. De nuvarande reglerna har funnits sedan 1967 och har alltid varit offentlig uppgift. En ändring av nivåer eller strukturer av kommissionärernas ekonomiska villkor kräver ett beslut av medlemsländernas regeringar.

Varken Margot Wallström eller någon annan kommissionär får några bonusmiljoner när deras mandat löper ut i höst. De får inte heller en klumpsumma pengar i avgångsvederlag. Avgående kommissionärer får en ersättning, 60 procent av slutlönen, som betalas ut månadsvis i högst tre år. Tar kommissionären ett nytt jobb under de tre åren och lönen inklusive ersättningen från kommissionen överstiger den slutlön de hade som kommissionär sänks ersättningen. Progressiv skatt på upp till 45 procent betalas naturligtvis på den månatliga ersättningen, precis som på vanlig lön och pension.

Margot Wallström får inte heller ”fickpengar” varje månad. Däremot får alla anställda i kommissionen som inte har sin fasta bostad i Bryssel ett månatligt utlandstillägg. Det får de flesta svenskar som är utskickade från Sverige för att tillfälligt arbeta utomlands. Anställda med barn får också ett månatligt barnbidrag från EU-kommissionen eftersom de inte får barnbidrag från sina hemländer. Dessutom har kommissionärerna en ersättning för representation.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons