Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ologiskt miljötänkande

Annons

De senaste veckorna har den politiska majoriteten i Östersund bestående av Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet fattat några ologiska beslut.

De nej till ett medborgarförslag om att tillåta avfallskvarnar i köksavloppen, som borde kunna tillåtas i flertalet hushåll i Östersund. (På några ställen kan det vara olämpligt på grund av avloppssystemets konstruktion.) Med en större mängd biologiskt avfall i vårt avloppsvatten skulle vi kunna får ut ännu mera biogas från vårt reningsverk. Det skulle innebära att fler kan tanka sina biogasfordon vid den befintliga biogasmacken i Göviken. Med andra ord ett steg mot bättre miljö på ett lokalt sätt.

Flera kommuner har insett detta och uppmuntrar till installation av avfallskvarnar i hushållen. Stockholm, Huddinge och Surahammar är några av dem. De har insett matrester mm kan spolas ned i vasken och i reningsverket omvandlas till biogas. Detta är smidigt för äldre och handikappade.

På senaste kommunfullmäktige den 15/2 drev miljöpartiet, vänstern och socialdemokraterna med röstsiffrorna 34-32 igenom att Östersund ska förbinda sig i en utredning att senare medverka och betala sin andel av en investering i en biogasfabrik i Sundsvall. Något som kan kosta Östersunds skattebetalare över 100 miljoner kr!

Vi ska transportera både våra brännbara sopor och vårt kompostavfall till Sundsvall. Sedan hoppas man att få tillbaka en del av biogasen från Sundsvall. Det blir mycket körning för att gynna miljön. När det finns bättre alternativ för både miljön och arbetstillfällena. Det vill säga producera biogasen i Östersundsområdet. Dessutom skulle en lokal lösning kunna inbegripa det gödsel som produceras av alla våra tamdjur i Storsjöbygden.

Pär Jönsson Moderat gruppledare Östersunds kommun

J Sedan hoppas man att få tillbaka en del av biogasen från Sundsvall. Det blir mycket körning för att gynna miljön.

Pär Jönsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons