Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett byråkratiskt Moment 22 infinner sig

Annons

Ali Kone, född i Elfenbenskusten, bosatt i Östersund tillsammans med sin fru/sambo och deras dotter, hotas av utvisning på formella grunder.

Jag har själv befunnit mig i denna återvändsgränd. Jag hade sökt uppehållstillstånd på Sveriges ambassad i Haag, Nederländerna och reste till Sverige innan beslutet var fattat. Då visade det sig att man inte behövde söka tillstånd varken i sitt födelseland eller i det land där man hade medborgarskap. Man kunde även söka från stället där man var bosatt. En amerikansk medborgare född i Mexiko och bosatt i Oslo är behörig att söka på den svenska ambassaden i Oslo. Det är alltså bosättningsorten som gäller. I mitt fall angavs det i mitt holländska pass att jag var bosatt i Sverige. Moment 22 infann sig.

Ali Kone är bevisligen bosatt i Östersund genom sin folkbokföring och skatteskrivning. Han saknar annan bosättningsort. Om man ska avvisa Ali Kone, och många med honom, bör omvänd bevisbörda gälla. Migrationsverket ska motivera avvisningsbegäran med att hans ansökan kommer att avslås på andra grunder än att ansökan har inlämnats på fel plats.

I mitt fall skrattade polisen åt avvisningsbeslutet, vägrade att verkställa det och fick dåvarande beslutande myndighet att ta tillbaka avvisningsbeslutet och bevilja mig uppehållstillstånd. För 40 år sen segrade det sunda förnuftet över byråkratin.

J I mitt fall skrattade polisen åt avvisningsbeslutet, vägrade att verkställa det och fick dåvarande beslutande myndighet att ta tillbaka avvisningsbeslutet och bevilja mig uppehållstillstånd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons