Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsprutande drakar i TV-nästet

/

Annons

På SVT visas programmet ”Draknästet” efter förebild från bland andra Storbritannien. Där får fem ”riskkapitalister” en mängd affärsförslag presenterade för sig och sedan får de möjlighet att köpa in sig. Efter att ha sett ett antal avsnitt står det klart att om entreprenören inte har patent, färdiga avtal med partners och kunder samt en fungerande verksamhet med årliga vinster, ja då göra de sig icke besvär. Är man inte helt unik, riktar sig till en jättemarknad och saknar konkurrens så får man nobben. Dessutom skambjuder man mer än gärna på företagen.

En del idéer är märkliga men vissa anledningar till att avstå en investering är ibland väldigt svävande och mer ett utryck för att ”jag förstår inte vad du säger alltså säger jag nej” eller ”det är en jättebra idé men jag vill inte investera i något jag är intresserad av privat”. Jag skulle inte kalla dessa fem för riskkapitalister eftersom de inte tar speciellt mycket risk. Snarare är de säkerhetskapitalister där de kräver garanterad avkastning på kort tid.

Är det så kapitalraggning fungerar i verkligheten så är det inte konstigt att det går dåligt för Sverige. Vem ska våga finansiera de vilda idéerna? Vem ska våga ta de verkliga riskerna? Tidigare var det Staten genom till exempel Televerket och FMV som hade musklerna att satsa på långsiktig produkt- och tjänsteutveckling.

I dag vill man ha ”pay-back” och stora vinster redan i går. En omöjlig ekvation.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons