Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domedagen nalkas i länet

Grattis alla vindkraftmotståndare! Snart kan Ni, Åre kommunstyrelse och Åre Företagarförening, Föreningen för småskalig vindkraft med flera andas ut.

Annons

Ni behöver inte längre frukta den visuella nedsmutsningen som vindsnurrorna skulle utgöra. Dom högsta skulle dessutom  ha – hemska tanke – blinkande ljus på vingarna!

Om trenden håller i sig så kan vi snart strunta i dom förnyelsebara energikällorna för nu kommer nämligen den slutliga lösningen på vårt energiproblem, nämligen våra urantillgångar.

Utländska bolag står på kö för att få börja starta uranbrytning.

Den invasion av turister, som man räknar med, kan nu följa med på dom organiserade skoterturerna utan att störas av vindsnurrorna och skoterlederna kommer ju inte att passera förbi de stora dagbrott där uranet bryts.

Det är nämligen snart dags för dagen ”D” (Som i Domedagen?) Den dag då det blir klartecken för uranbrytning i vårt län.

Förespråkarna för uranbrytning här i Jämtland blir fler och fler. I och för sej är det logiskt. Skall vi ha kärnkraft så skall vi så klart ta av vårt eget uran.

Nu är uranbrytning är inte som vilken annan gruvdrift som helst. Förstörelsen och ödeläggelsen av naturen är mångfalt större än vid till exempel brytning av järnmalm.

Hos oss lär det bli ännu värre konsekvenser beroende på att våra urantillgångar innehåller mycket lägre halt av uran än den som hittills exploaterats. Vårt skiffer innehåller ungefär 2 till 3 hekto uran per ton skiffer och kommer att ske i dagbrott och ödelägga stora områden.

Hur våra framtida ättlingar skall klara sin energiförsörjning den dag då uranet tagit slut blir ju deras problem och är inget som vi behöver bekymra oss för. Eller hur?

Sven Berg, Kvitsle, Mattmar

J Det är nämligen snart dags för dagen ”D” (som i Domedagen?) Den dag då det blir klartecken för uranbrytning i vårt län.

Sven Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons