Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljerna gör helheten

Annons

För en tid sedan kunde vi på LT:s ledarsida läsa hur signaturen KO fullständigt sablar ner kommunalrådet Karin Stierna. Och ledarskribenten har naturligtvis helt rätt, några varningsljus på vindkraftverk förvandlar inte Strömsund till ett tivoli.

Men det är detaljerna som skapar helheten! Och detaljerna börjar bli många, ofta påfösta ovanifrån från mycket (kapital-) starka aktörer. Urangruvor, vindkraftverk i fjällmiljö, kraftledningsbygge, vägar. Rovdjur som hotar traditionell djurhållning och renskötsel. Ja, listan kan göras hur lång som helst!

Och till slut har vi inte längre ett Jämtland som erbjuder orörd vildmark, utan en tivoliliknande park. Vad ska vi sedan erbjuda turisterna som vill uppleva naturskönhet och tystnad? Världens största vindkraftspark som blinkar mot den mörka natthimmeln! Eller en urangruva! Samerna kan eventuellt förvisas till Jamtli och tilldelas några kvadratmeter.

Och en sak ska vi vara helt klara över, en handfull bybor med plakat, som vill skydda sin närmiljö, är ingenting som statsmakterna lyssnar till. Eller ens lägger märke till. Det behövs motvikt till de Stockholmsorienterade rikspartierna, som vågar värna landsbygdens intresse. Först då kommer man att lyssna. Ett landsbygdsparti?

Hans P.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons