Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorn – ett toppenhjälpmedel

Jag fick diagnosen makuladegeneration (hål på gula fläcken) 1993. Jag var inte fyllda 60 år och var i fullt arbete.

Annons

 

Efter en operation i Umeå kunde jag börja atrbeta igen och fick en del hjälpmedel via försäkringskassan. Tio år efter ålderspensioneringen började jag tycka det var mycket besvärligt att till exempel betala räkningar och började önska att jag hade en dator. När jag läser måste jag ha förstoringsglas och  sedan har jag speciella glasögon när jag tittar på tv.

Nu har jag skaffat dator, men stötte på problem när jag skulle betala räkningar. Jag fick en kortläsare från banken men jag skulle behöva haft ytterligare en hand.

Dels skulle jag hålla i inbetalningskortet och förstoringsglaset för att kunna läsa siffrorna och dels skulle jag kunna knappa in siffrorna i datorn.

Enligt banken fanns det inte kortläsare med större display och större siffror.

Då ringde jag Stockholm och frågade där, jag kan ju inte vara den enda med synnedsättning som vill kunna använda dator. Jag fick då veta att det finns en talande kortläsare som de skickade över. Den är jättebra. Dessutom kan man på datorn förstora texten så att vi med synnedsättning lättare kan läsa. Det är både lätt och roligt att kunna använda datorn.

Mai-Britt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons