Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Jämtlands kommun

Annons

Nu när regeringen sagt att regioner i Norrland får vänta till efter 2010 är det läge att äntligen sammansmälta våra åtta kommuner och landstinget till en kommun. 

Alla kommer att tjäna på det förutom ett antal politiker som i dag delvis försörjer sig på sina förtroendeuppdrag. Jag själv tillhör en av dem. Trots det vill jag ha en effektivare, rationellare och billigare drift av vår gemensamma administration.

Jag är helt övertygad om att det finns massor av kostsamt dubbelarbete, runt om i våra åtta kommuner och i landstinget. Bättre är att lägga pengarna på händerna i golvet ute i verksamheterna inom omsorg, skola och vård än att hålla igång kanske 400–500 förtroendevalda i länet.

Jag tror att man kan halvera länets politikerkostnader utan att demokratin försämras. 

Kommunernas och landstingets huvuduppgift är att förse medborgarna med samhällsservice som skola, vård, omsorg, sjukvård, renhållning, räddningstjänst, gator och avlopp, kultur och fritid mm på demokratiska grunder samt kanske viktigast av allt att göra det attraktivt att starta, driva och utveckla företagsamheten för det är den som ger jobb, lön och skatt att bygga välfärd för. Skapa en rationellt driven kommun i Jämtlands län styrd av ett direktvalt kommunfullmäktige på cirka 100 personer.

Cirka 12–15 av dem kan vara heltidsarvoderade. Politikerna blir då mer kända och kan enklare väljas om eller väljas bort vart fjärde år. Dessutom kommer lillregionen Jämtland-Härjedalen att vara en viktig partner i en kommande Storregion som Folkpartiet vill se av landskapet Hälsingland, länen Västernorrland, Jämtland och helst även Dalarna. På sikt vill vi fördjupa samarbetet med Tröndelag i Norge. Vi har tidigare sagt nej till Storregion av de fyra nordliga länen.

J Jag är helt övertygad om att det finns massor av kostsamt dubbelarbete, runt om i våra åtta kommuner och i landstinget.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons