Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken har ansvar för bonden

/
  • Mjölken måste pris-sättas så att det går att bedriva  mjölk-produk-tionäveni fram-tideni vårt län.foto: ulrika andersson

Annons

När du köper en liter mjölk, får du en god dryck och ett nyttigt livsmedel.

Mjölkproduktionen är också basen i jordbruket i våra bygder. Mjölkproduktionen skapar många arbetstillfällen inte bara på gården utan också i livsmedelsindustrin. Varje mjölkgård genererar i snitt fyra till fem arbetstillfällen på landsbygden. Detta i delar av Sverige där det ofta är en svagare arbetsmarknad. Mjölkproduktionen är mycket betydelsefull för att vårt vackra öppna landskap ser ut som det gör.

Efter ett år med stigande mjölkpriser i världen och i Sverige, faller priserna på mjölk drastiskt och vi är tillbaka till nivåer som vi hade före prisökningarna. Gårdens kostnader har inte minskat. Vilket ger en klart försämrad lönsamhet för bonden. Lönsamheten är nu så låg att få kommer att investera och alltför många slutar.

Det är handelns ansvar att tillhandahålla lokala livsmedel som konsumenten efterfrågar. Butiksägaren måste förstå, att väljer han bort det lokala ur sitt sortiment, så finns ingen levande landsbygd kvar i Jämtland. Vill vi ha öppna landskap och närproducerade livsmedel måste prissättningen hålla en nivå så att mjölkproducenten får täckning för sina kostnader. Konkurrensen och utbudet på mejerivaror är idag så hård att vi tillsammans mjölkbönder, konsumenter och butiksägare, måste inse allvaret och handla därefter. Den aviserade prissänkningen på mjölk till oss producenter måste kompenseras i butiksledet för att undvika total kollaps av mjölknäringen i länet och i Sverige.

Jag som bonde funderar  på vilket ansvar butiken har för sysselsättning i Jämtlands län. Mjölken måste prissättas så att det går att bedriva  mjölkproduktion och även möjliggör för den unga generationen att våga satsa och bli mjölkbönder.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons