Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonussystemen är en varböld i samhället

Annons

I somras, då krisen var i sin linda gick det bra för regeringen att införa generösa regler för bonusar trots att varje normalbegåvad person sedan länge måste ha förstått att företeelsen var och är en varböld i samhället. När den spricker basunerar finansministern ut sin förbannelse över otyget. Hans högljudda fördömanden får nog mer ses som röstfiske än indignation över sina forna kollegors låga moral.

Jag anser att personer som har försvarat, försvarar och kommer att försvara ett ersättningssystem med bonus, fallskärmar och andra typer av kompisbelöningar saknar såväl skrupler som moral.

Ska man berömma Volvoledningen för att de drog tillbaka sitt bonusavtal när kritiken blev övermäktig? Naturligtvis inte. De har visat sin klass och kritiken bör inte tystna förrän de har överlämnat sina poster till personer som prioriterar företaget och inte girigheten.

Ska vi tycka synd om bankdirektören Annika Falkengren, som på grund av ilska över att någon vågade kritisera henne avsade sig sina avtalade kompisbelöningar? Naturligtvis inte. Hon har genom sitt uppträdande bevisat att hon inte är värdig den befattning hon innehar. Hon ska bort från sin post och ersättas av någon som vet att prioritera bankens bästa framför girigheten.

Det här är bara två exempel som på inget sätt är unika bland ledande personer inom företagsvärlden. Det kryllar av kriminalitet i direktionsvåningar och styrelserum i hela världen.

Inte förrän direktionsvåningarna och styrelserummen har befolkats av personer med hög moral och integritet kan vi se fram emot en värld med någorlunda jämn och god ekonomisk utveckling och stabilitet. 

J Finansministerns högljudda fördömanden får nog mer ses som röstfiske än indignation över sina forna kollegors låga moral.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons