Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskatta sötsaker hårdare – inte kött

Den 28 juli hade Svensk mat-och miljöinformation en insändare i LT där man uppmanar alla skriva till statsministern om att införa en extra skatt – utöver momsen – på kött i konsumentledet.

Annons

Det vill säga samma system som vi har på alkohol, tobak och bensin.

En sökning på nätet ger närmare 5 000 träffar. Man påstår att kött är skadligt för folkhälsan och ”måste beskattas hårt för att marknaden skall fungera. Genom att lägga en skatt på kött i konsumentledet kan vi sänka det totala skattetrycket och dessutom ge medborgarna friheten att välja vad de vill lägga sina pengar på.” Ett tips för vår finansminister Anders Borg?

Vad jag vet anser inte alla forskningsrapporter att kött är skadligt för folkhälsan. Om så vore skulle väl inte eskimåerna ha överlevt fram till våra dagar? (Att dom nu har anammat våran västerländska livsstils värsta avarter med alkohol, tobak, cola och skräpmat och håller på mer eller mindre att ta livet av sig själva är ju en annan femma!)

Dom boskapsskötande massajerna i Afrika levde, innan dom fick kontakt med dom vita kolonisatörerna, till största delen på komjölk och blod. När jag hade förmånen att besöka en massajby på 70-talet imponerades jag av deras fysik. Ingen övervikt där inte! Alla såg vältränade och friska ut trots sin till övervägande del animaliska kosthållning!

Däremot skulle jag gärna se en lägre moms på krav och närodlat och en extra skatt på till exempel lösgodis och sötade drycker plus en bojkott av kött från uppfödare som håller djur under vedervärdiga förhållanden. Köp bara kött från ekologiska och kravmärkta uppfödare!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons