Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg sponsrar jaktarrendatorer

Invånarna i Bergs kommun subventionerar jaktarrendatorerna på de båda markområdena Viggesågen och Gräftån med drygt 1 miljon kronor under de kommande fem åren.

Annons

Mellan anbudsgivarnas koncept skiljer det inte mycket, men mellan anbudssummorna skiljer det desto mer.

Viggesågen: Av 14 anbudsgivare har 13 lämnat en anbudssumma varierande mellan 53 750 och 191 250 kronor. Den som fick arrendera marken hade lagt sitt bud på 81 611 kronor. Skillnaden mellan högsta bud och det antagna blir då 109 639 kronor. Det innebär alltså att invånarna i Bergs kommun subventionerar Bergs jaktvårdskrets med 548 195 kronor under den femårsperiod som arrendet löper.

Gräftån: Här hade kommunen 16 anbud mellan 10000 och 126250 kronor att välja mellan. Det anbud som föll de styrande i smaken gav kommunen ett årligt tillskott på 35000 kronor.

Skillnaden mellan högsta budet och det antagna blir 91250 kronor. Under arrendetiden blir alltså förlusten för innevånarna i Bergs kommun 456250 kronor.

Skattebetalarna i Bergs kommun sponsrar arrendatorerna av de båda jaktområdena med 1004445 kronor. I det upphandlingsunderlag som annonserades för de båda områdena förbehåller sig kommunen fri prövningsrätt eller som det heter på allmogens språk vi gör som vi vill. I de regler som råder för offentlig upphandling är inte detta accepterat. Det borde diskvalificera hela den genomförda upphandlingsprocessen.

Många ställer sig, med all rätt, frågan hur en kommun med Bergs skrala ekonomi kan fatta ett sådant beslut. Det hela ställs naturligtvis på sin spets när LT samma dag som arrenderedovisningen berättar att en personal på ett äldreboende i kommunen, ensam ska klara 30 äldre på en natt.

Mats Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons